Download: Microsoft Security Essentials

Afdrukken

Maak kennis met het nieuwe antivirusprogramma Microsoft Security Essentials, een anti-virus- en anti-spywareprogramma dat virussen, mal- en spyware buiten de deur houdt. Het programma is geschikt voor computers met Windows XP, Windows Vista en Windows 7. En het beste nieuws van alles: u kunt het gratis downloaden.
Download nu Security Essentials

Bescherm uw pc met Microsoft Security Essentials!

Microsoft Security Essentials beschermt computers tegen virussen, mal- en spyware. Het grote voordeel - behalve dat het programma gratis te downloaden is - van dit nieuwe anti-virus- en anti-spywareprogramma is dat het geen grote aanslag op het werkgeheugen van de pc doet en bovendien een betrekkelijk eenvoudige gebruikersinterface heeft. Na installatie en het doen van de gewenste instellingen heeft men er in feite geen omkijken meer naar. In het systeemvak is een kleine pictogram zichtbaar, die de status van het programma weergeeft. Microsoft Security Essentials is beschikbaar voor Microsoft Windows XP, Windows Vista en Windows 7. Hebt u al een ander anti-virusprogramma in gebruik, dan is het verstandig om dit programma eerst te verwijderen voordat u Microsoft Security Essentials gaat installeren. Dat verwijderen doet u op de gebruikelijke wijze via het Configuratiescherm.
Schermafbeelding: Installatiewizard Microsoft Security Essentials 1.0

Downloaden en valideren

Microsoft Security Essentials kunt u hier downloaden. Klik op de knop Nu downloaden en klik in het dialoogvenster Bestand downloaden op de optie Uitvoeren. Na het downloaden van het feitelijke installatiebestand moet u nogmaals op Uitvoeren klikken. Nu verschijnt de installatiewizard van Microsoft Security Essentials 1.0. Om de installatie te starten klikt u nu op Volgende. Klik daarna op Akkoord om de gebruiksrechtovereenkomst te accepteren. Het programma draait alleen op originele Windows-versies met licentie. Om te verifiëren dat uw computer een gelicenseerde versie gebruikt, dient u nu uw Windows-versie te valideren door op de knop Valideren te drukken.
Schermafbeelding: Microsoft Security Essentials

Installatie

Als deze controle succesvol is afgerond en uw Windows-versie gevalideerd, dan kunt u nu via een druk op de knop Installeren de installatieprocedure starten. Het installatieprogramma wordt nu uitgepakt en op uw computer geïnstalleerd. Zorg dat in het volgende scherm de optie De nieuwste updates downloaden en de computer scannen op mogelijke dreigingen aan staat en klik dan op Voltooien. In het tabblad Bijwerken van Microsoft Security Essentials wordt nu de voortgang getoond van het downloaden van de nieuwste virus- en spywaredefinities. U kunt het programma nu eventueel minimaliseren. Zodra de meest recente definities binnen zijn, verschijnt er rechtsonder in het systeemvak een groen icoontje om aan te geven dat uw computer nu beschermd is.
Schermafbeelding: Bijwerken

Interface

De gebruikersinterface van Microsoft Security Essentials is bijzonder overzichtelijk en daardoor ook eenvoudig in gebruik. De interface telt vier tabbladen genaamd Start, Bijwerken, Geschiedenis en Instellingen. In het tabblad Start wordt een overzicht getoond van de huidige status van het programma. Zo kunt u hier in één oogopslag zien of de realtime bescherming aan staat en of de definities van virussen en spyware up-to-date zijn. Ook kunt u hier het tijdstip van de eerstvolgende geplande systeemscan zien en welk scanoptie daarbij wordt gebruikt. Via de optie De planning van scans wijzigen kunt u de geplande systeemscan eventueel wijzigen. Daarnaast kunt u in dit tabblad ervoor kiezen om direct een systeemscan uit te laten voeren. Kies dan onder Scanopties de gewenste scanoptie, te weten Snelle scan, Volledig of Aangepast, en klik op Nu scannen. Bij een Snelle scan worden alleen de meest kwetsbare systeemonderdelen gescand, bij Volledig worden alle programma's en bestanden op de harde schijf gescand en bij Aangepast worden alleen de opgegeven onderdelen gescand. daarover later meer.
Schermafbeelding: Status van uw computer- Beschermd

Bijwerken en Geschiedenis

In het tabblad Bijwerken vindt u informatie over de status van de op uw systeem aanwezige virus- en spywaredefinities. Als de tekst Bijgewerkt er in groene letters staat, dan is uw programma up-to-date. Mocht dat niet zo zijn, dan kunt u via een druk op de knop Bijwerken de laatste definities binnenhalen. Links van deze knop staat informatie over de laatst gedownloade bestanden. Naast de aanmaakdatum staan er versienummers van de virus- en spywaredefinities vermeld.

In het tabblad Geschiedenis staat een overzicht van de items die bij scans door Microsoft Security Essentials zijn gedetecteerd en welke acties op elk item is toegepast. Standaard worden alle gedetecteerde items getoond, maar u kunt de lijst uitfilteren door de optie In quarantaine geplaatste items aan te klikken. Ook kunt u via de optie Toegestane items een lijst genereren met items waarvan wordt toegestaan dat ze op de computer worden uitgevoerd. Dat kan bijvoorbeeld onbekende software zijn die geen handtekening heeft en daarom als onveilig wordt beschouwd.
Schermafbeelding: Geschiedenis

Instellingen

Het laatste tabblad Instellingen is het meest uitgebreid en biedt tal van opties om het programma naar uw hand te zetten. Via de optie geplande scan kunt u een dagelijkse of wekelijkse scan van uw computer instellen. Behalve dag en tijd kunt u hier ook instellen welke type scan u wilt laten uitvoeren. Een wekelijkse Volledige scan is aan te bevelen. Zet dan ook een vinkje voor de optie Zoeken naar de nieuwste definities van virussen en spyware voor het uitvoeren van een geplande scan. U bent er dan van verzekerd dat de scan met de meest actuele virus- en spywaredefinities wordt uitgevoerd. Via de optie Standaardacties kunt u opgeven hoe Microsoft Security Essentials om moet gaan met bedreigingen bij een specifiek waarschuwingsniveau. U kunt daarbij kiezen uit de opties Verwijderen of In quarantaine plaatsen.
Schermafbeelding: Instellingen

Realtime bescherming

Via de optie Realtime bescherming kunt u de realtime bescherming in- en uitschakelen. Deze staat standaard aan en dat is ook de meest verstandige keuze, zeker als u niet dagelijks een (volledige) scan laat uitvoeren. Bij het scanproces kunt u eventueel specifieke bestanden, locaties, bestandstypen en processen waarvan u zeker weet dat ze veilig zijn uitsluiten. Het programma bezit daarvoor in dit menu een drietal opties. Via de optie Geavanceerd kunt u onder andere opgeven of archiefbestanden (zoals .ZIP en .CAB) tijdens het scanproces moeten worden gecontroleerd, of verwisselbare stations moeten worden meegescand en of er dagelijks een systeemherstelpunt moet worden aangemaakt. Ook kunt u hier nog opgeven of alle gebruikers van de computer de resultaten in het tabblad Geschiedenis mogen raadplegen. Via de optie Microsoft SpyNet kunt u ten slotte opgeven of u alleen basisinformatie of uitgebreide informatie over gedetecteerde items naar SpyNet wenst te versturen.
Schermafbeelding: Instellingen

Tot slot

Microsoft Security Essentials biedt bescherming tegen virus-, malware- en spywarebedreigingen. Dankzij de overzichtelijke gebruikersinterface is het programma gemakkelijk in gebruik en voor de prijs hoeft u het niet te laten, want u kunt het programma gratis downloaden. Kortom, er is geen enkel excuus meer mogelijk om uw computer niet te beschermen tegen virussen en mogelijke indringers
Share

Login


Uw gebruikersnaam of wachtwoord verloren?

HCC op Twitter

Oneliners

Ze beginnen het journaal altijd met goeden avond en leggen daarna uit waarom het niet zo is.