Maak van uw Windows laptop een Wifi hotspot

Afdrukken
Naarmate het internet een steeds belangrijker rol speelt in de huidige manier van werken, wordt elk gemis ervan als lastig ervaren. Tijdens een meeting bijvoorbeeld is het tegenwoordig heel normaal dat iedereen een laptop voor zich heeft, maar de deelnemer die niet over een draadloze internetverbinding beschikt, is duidelijk in het nadeel.  

Met enkele simpele handelingen is dat op te lossen: u kunt uw internetverbinding en bestanden namelijk gemakkelijk delen met anderen onder Windows XP en Vista. Draadloos. Ook als uw internetverbinding een mobiele internetverbinding is. Van bouwkeet tot trein of zakenlunch, overal kunt u uw collega's en zakenpartners gebruik laten maken van uw mobiele HSDPA-internetverbinding. Dit artikel vertelt u hoe.

Wat is ervoor nodig?
U kunt uw laptops internetverbinding met anderen laten delen op ongeveer dezelfde manier, als de wireless internetrouter dat doet op kantoor of thuis: aan de ene kant pakt uw laptop het internet-signaal 'uit de lucht', aan de andere kant stuurt hij het via de wifi-verbinding weer naar buiten, zodat anderen erbij kunnen. Uw laptop wordt dus een hotspot. Zo gunt u anderen via uw computer toegang tot het internet, desgewenst via een wachtwoordbeveiliging.

De geschetste problematiek zal zich doorgaans afspelen in het veld, dus op locaties waar geen internetverbinding is. Immers, de meeste moderne kantoren hebben tegenwoordig een draadloos wifi-netwerk, dus daar speelt het probleem niet. In dit artikel gaat het juist om locaties waar helemaal niets is. Zoals de genoemde bouwkeet of de trein. Locaties, waar u aangewezen bent op een mobiele internetverbinding.

Wat u daarvoor nodig hebt is een laptop en een mobiele internetverbinding met een goede landelijke dekking. Bij voorkeur is dit een snelle HSDPA-verbinding. Daarvoor kunt u terecht bij providers als KPN, Orange en T-Mobile. Als voorbeeld gaat dit artikel uit van een web'n‘walk-verbinding van T-Mobile. De bandbreedte van deze verbinding is met 3,6 Mb/s dermate hoog, dat er meer mensen tegelijk gebruik van kunnen maken.

Allereerst zorgt u ervoor dat de mobiele internetverbinding op uw eigen laptop werkt. Met web'n'walk betekent dat het aansluiten van de HSDPA-communicatiemodule. Die is er als insteekkaart of als USB-box. Vervolgens wordt het bij de module behorende communicatieprogramma gestart. Doorgaans hebt u daarmee al na een paar seconden verbinding en kunt u Internet Explorer opstarten. De browser herkent automatisch dat er geen vaste netwerkverbinding is en schakelt automatisch over naar de mobiele web'n'walk-verbinding. De stappen om deze verbinding met anderen te delen zijn vooral voor Windows Vista heel eenvoudig. Werkt u met Windows XP dan is het iets meer werk.

 


Windows Vista

Als de internetverbinding gemaakt is (dus als Internet Explorer werkt) doet u het volgende:  
 1. Kies Start >> Configuratiescherm
 2. Dubbelklik op de icoon Netwerkcentrum
 3. In de kolom Taken (links op het scherm) klikt u op Verbinding of netwerk instellen
 4. Kies de optie Draadloos computer-tot-computer netwerk instellen (tijdelijk netwerk) en klik op Volgende. Als deze optie ontbreekt dan beschikt uw laptop niet over wifi-voorzieningen en kunt u geen gebruik maken van de hier beschreven oplossing.
 5. Klik op Volgende. In het venster dat nu op het scherm verschijnt vult u alledrie de rubrieken in:
  1. Geef uw netwerk een naam, bijvoorbeeld 'Mijn mobiele hotspot'
  2. Kies in de keuzelijst bij Beveiliging voor gewoon WEP
  3. Vul een wachtwoord in om controle te houden over wie u toelaat tot uw mobiele netwerk
 6. Klik nu onderaan op de grote balk: Inschakelen van gedeelde internetverbinding.
 

Uw laptop is nu een internethotspot. Zodra iemand in uw nabijheid op zijn laptop op zoek gaat naar draadloze netwerken, zal hij 'Mijn mobiele hotspot' zien opduiken. Aanklikken en het door u vastgestelde wachtwoord invullen is voor hem voldoende om het internet op te kunnen. Het bereik is ongeveer tien meter.
Houd in de gaten dat deze persoon via dit wachtwoord ook toegang heeft tot uw vaste schijf en alle data die daarop staat. Dikwijls is dat iets wat u graag wilt, maar soms ook niet. Geef het wachtwoord daarom alleen aan mensen die u vertrouwt.Windows XP

Als de internetverbinding gemaakt is (dus als Internet Explorer werkt) doet u het volgende:
 
 1. Kies Start >> Instellingen >> Configuratiescherm
 2. Dubbelklik op de icoon Netwerkverbindingen
 3. Rechtsklik op Draadloze netwerkverbinding en kies uit het snelmenu de optie Eigenschappen.
 4. In het gelijknamige dialoogvenster opent u het tabblad Draadloze netwerken. Zorg ervoor dat hier de optie Draadloos netwerk automatisch configureren aangevinkt is.
 5. Daaronder (onder het kopje Voorkeursnetwerken) klikt u op de knop Toevoegen
 6. Geef uw hotspot nu een naam, bijvoorbeeld 'Mijn mobiele hotspot'
 
  
 
 1. Achter Netwerkverificatie kiest u Gedeeld en bij Gegevenscodering kiest u WEP
 2. Vink de optie De sleutel wordt automatisch toegewezen uit. Daarmee houdt u controle over de toegang tot uw hotspot, want alleen degenen die uw wachtwoord kennen, krijgen toegang. Dit wachtwoord (5 tot 13 tekens lang) vult u in achter Netwerksleutel en ter controle daaronder nog een keer.
 3. Uw hotspot staat nu vermeld in het vak Voorkeursnetwerken

 
 
 1. Klik nu op de knop Geavanceerd en klik de optie Alleen computer-tot-computer netwerken (tijdelijke netwerken) aan. Klik daarna op Sluiten. Hiermee wordt voorkomen dat uw laptop gaat zoeken naar andere draadloze netwerken in de buurt.
 2. Klik op OK. U ziet weer het venster Netwerkverbindingen
 3. De volgende stap betreft een wijziging in de inkomende internetverbinding: u moet namelijk aangeven dat u deze verbinding met anderen wilt delen. Rechtsklik daartoe in het venster Netwerkverbindingen op Web'n'walk-verbinding en kies Eigenschappen.

 
 
 1. In het nu verschenen dialoogvenster opent u het tabblad Geavanceerd
 2. Onder het kopje Internetverbinding delen vinkt u de volgende optie aan: Andere netwerkgebruikers mogen via de internet-verbinding van deze computer verbinding maken.
 3. Let op: het venster telt nog een of twee opties (zie afbeelding hieronder). Deze moet u UIT zetten, daarmee voorkomt u dat anderen uw instellingen zouden kunnen veranderen.
 4. Klik tot slot op OK.
 
  

Uw laptop is nu een internethotspot. Zodra iemand in uw nabijheid op zijn laptop op zoek gaat naar draadloze netwerken, zal hij 'Mijn mobiele hotspot' zien opduiken. Aanklikken en het door u vastgestelde wachtwoord invullen is voor hem voldoende om het internet op te kunnen. Het bereik is ongeveer tien meter.
Houd in de gaten dat deze persoon via dit wachtwoord ook toegang heeft tot uw vaste schijf en alle data die daarop staat. Dikwijls is dat iets wat u graag wilt, maar soms ook niet. Geef het wachtwoord daarom alleen aan mensen die u vertrouwt.
Werkt het niet? De kans bestaat dat het BIOS van uw computer niet toestaat, dat er tegelijkertijd een wifi- én een aparte internetverbinding is. In dat geval moet u de pc opnieuw starten en de setup induiken (zie de handleiding van uw laptop hoe u de BIOS-setup bereikt). Ga in het BIOS op zoek naar een optie met een naam als Disable wifi and internet switching en schakel deze optie uit.
Share

Login


Uw gebruikersnaam of wachtwoord verloren?

HCC op Twitter

Oneliners

Kwaliteit is bij het leveren van produkten en diensten je gezonde verstand gebruiken. Continu/structureel de vraag stellen of dit produkt/dienst datgene is wat de Klant wil.