Alles over .iso-bestanden

Afdrukken
Iso-bestanden zijn imagebestanden en bedoeld om op cd of dvd te worden gebrand. Door nieuwe functionaliteiten in Windows 7 is dat met één klik te regelen. De inhoud van een .iso-bestand is óók te gebruiken, terwijl het bestand op een vaste schijf staat .

Wat is een .iso bestand
Dit artikel vertelt wat .iso-bestanden zijn, hoe u ze gebruikt en hoe u ze aanmaakt. Een .iso-bestand is een archief-bestand (ofwel disk image) van een cd of dvd en wordt ondersteund door vrijwel alle professionele softwareleveranciers. De image, herkenbaar aan de bestandsnaamextensie .iso, bevat alle gegevens van de bestanden die op cd of dvd moeten worden gebrand. Behalve gewone programma- en databestanden vallen daaronder ook bestandssysteem metadata, boot code, structuren en attributen. Hierdoor is het .iso-formaat aantrekkelijk voor de distributie van software. De meeste MSDN-downloads van Microsoft bijvoorbeeld worden in het .iso-formaat beschikbaar gesteld.

Iso-bestand op disc zetten met Windows 7
Het maken van een cd of dvd vanuit een .iso-bestand was tot voor kort een lastige opgave, omdat er een apart programma voor nodig was. Windows 7 heeft hiervoor echter een ingebouwde ‘burner', die razendsnel werkt:  
  1. Plaats het .iso bestand in een map op uw vaste schijf
  2. Open de map met Windows Verkenner.
  3. Dubbelklik op de .iso-bestandsnaam.
  4. Het brandproces is nu te starten.
Niet alleen voor archivering van gedownloade software is een cd of dvd een geschikt medium, ook voor het installeren van de desbetreffende software werkt de cd of dvd gemakkelijk: schuif de gebrande cd of dvd in de speler en doorgaans start het bij de software behorende setup-programma meteen.
Hebt u nog geen Windows 7 dan moet u hiervoor een apart hulpprogramma aanschaffen en installeren.

Iso-bestand maken
Er zijn twee manieren om zelf een .iso-bestand aan te maken:  
  • van een bestaande cd of dvd
  • van bestanden die zich op een harde schijf bevinden
  U gebruikt daarvoor het hulpprogramma, dat bij uw cd- of dvd-brander werd meegeleverd. Hebt u dit programma niet of niet meer, dan is Imgburn 2.5 een alternatief.  

Meer informatie over Imgburn 2.5

Na installatie van het programma maakt u als volgt een .iso-bestand van een bestaande cd of dvd:

1. Start Imgburn en kies Create image file fro m disc
2. Plaats de cd of dvd in uw dvd station.
3. Kies de schijf, geef de bestemming op voor de image, en geef het .iso-bestand een naam.
4. Klik op de knop Image bestand aanmaken.

Wilt u een aantal bestanden verzamelen in een .iso-bestand doe dan het volgende:
1. Maak op de vaste schijf een map c:\iso-bestanden aan.
2. Kopieer naar deze map alle bestanden, die u in het .iso-bestand wil opnemen.
3. Start Imgburn en kies Cre ate image file from files/folders.
4. Selecteer de map c:\iso-bestanden en bevestig met OK.
5. Bij de optie Destination kiest u de locatie waar het aan te maken .iso-bestand moet worden opgeslagen.
6. Door in het rechterdeelvenster op de calculator te klikken, berekent het programma de grootte van het .iso-bestand en krijgt u advies op welk medium (cd of dvd) het later weggebrand kan worden.
7. Open het tabblad Labels en geef een ISO9660-bestandsnaam op.
8. Klik op de knop Copy Iso9960 volume label to other file systems, rechts van dit invoervak.
9. Klik vervolgens op de knop Build om het .iso-bestand aan te maken.

Iso-bestand direct openen
Beschikt u over een .iso-bestand, dat u bijvoorbeeld gedownload heeft, dan is er behalve op cd of dvd branden nóg een manier om er iets mee te doen. U kunt het bestand namelijk ook als ‘virtuele' schijf benaderen. IT'ers noemen dit proces het ‘mounten van de .iso'. Hiervoor is een zogeheten ‘mountprogramma' nodig, ook wel ‘virtual drive' programma genoemd. Voorbeelden van dit soort programma's zijn:  
Magic Disk is weliswaar gratis en telt talloze functies, maar is niet erg gebruikersvriendelijk. Alcohol 52 is de gratis versie van Alcohol 120%, maar heeft spyware-achtige trekjes! Dat geldt ook voor Daemon Tools, hoewel dit toch een zeer populair programma is. Of liever gezegd was, want als u al in bezit bent van een oudere versie van dit programma, dan zult u merken dat het niet werkt onder Windows Vista of Windows 7. Van de genoemde programma's is Virtual Clone Drive van Slysoft de beste keus. Behalve .iso-bestanden ondersteunt dit programma ook bestanden met bestandsnaamextensie ccd, dvd, img, udf en bin.  

Na het installeren van de evaluatieversie van Virtual Clone Drive kunt u elk .iso-bestand rechtstreeks benaderen door in Windows Verkenner te dubbelklikken op de .iso bestandsnaam. Een andere manier is om met de rechtermuisknop op de bestandsnaam te klikken en te kiezen voor de optie ‘Bestand mounten': de inhoud van het bestand wordt nu zichtbaar gemaakt in Windows Verkenner.

     
Wilt u het .iso-bestand als ‘schijf' terugzien in de lijst van vaste schijven in Windows Verkenner, doe dan het volgende:  
  1. Start Windows Verkenner.
  2. Selecteer de Virtuele schijf.
  3. Rechtsklik erop en kies de optie Virtual CloneDrive >> Image bestand laden.
  4. Selecteer het .iso-bestand en klik op Openen.
U kunt de bestanden die zich in het .iso bestand bevinden nu gewoon benaderen als ware het een cd of dvd.
Share

Login


Uw gebruikersnaam of wachtwoord verloren?

HCC op Twitter

Oneliners

Een goed Nederlands woord voor "spammer" is last-post.