APPS maken of eenvoudiger: Responsive webdesign

Afdrukken
PDF

Binnen de ICT industrie is een duidelijk ontwikkeling gaande t.b.v. vormgeving t.b.v. mobiles/tables; globaal kun je stellen dat er twee richtingen zijn:

  • APPS met content vanuit of links naar CMS-websites
  • Responsive templates t.b.v. CMS-websites (gebaseerd op HTML5/CSS3: een geheel nieuwe ontwikkeling die nog lang niet iedereen ‘onder de vingers’ heeft: Responsive templates stemmen de weergave van de website automatisch af op de grootte van het scherm. Als een dergelijke website bekeken wordt in de browser op je computer of laptop zie je er niets bijzonders aan, maar verklein je het venster of bekijk je hem op een mobiele telefoon, dan zie je snel het verschil: het menu switcht van de bekende balk naar een dropdown, bepaalde onderdelen (bijvoorbeeld een slider) worden kleiner geschaald en teksten worden qua weergave dusdanig aangepast dat het goed leesbaar is zonder in te hoeven zoomen. Het zijn dus templates die niet alleen qua vormgeving, maar ook (beperkt) qua functionaliteit zich automatisch en dynamisch aanpassen aan het device en daarvan de resolutie, soms ook wel genoemd: Adaptive themes/templates of WebApps). Zie ook: http://www.luit.nl/weblog/2012/03/responsive-design-uitdaging-voor-ontwerpers

Natuurlijk kent elke benadering z’n eigen voor en nadelen:

APPS

  • Voordelen: geoptimaliseerd voor het beoogd doel, geen compatibiliteits problemen (mits goed gemaakt)
  • Nadelen: drie verschillende platformen te onderhouden: iOS, Android en Windows Mobile met verschillende resoluties: dus meestal niet één versie maar meerdere versies te onderhouden, daardoor bewerkelijk en duur, APPS dienen vooraf gekeurd te worden door Apple, Google, Microsoft, etc. en daarna opgenomen in hun APPS-store

Responsive templates

  • Voordelen: één template dat probleemloos gebruikt kan worden voor ALLE devices door auto-scaling, auto-menu opbouw, etc.; véél goedkoper en sneller aan te passen (in eigen beheer!?)
  • Nadelen: oudere browsers ondersteunen HTML5/CSS3 niet (ECHTER: in de praktijk vormt dit GEEN probleem: de website wordt in dat geval gewoon weergegeven als een website met een vaste breedte. Dus zien mensen die met deze browsers de website bekijken deze gewoon als ze gewend zijn en moeten zij met een smaller beeldscherm soms van links naar rechts scrollen), afhankelijk van opzet moeten er soms concessies gedaan worden aan het beoogde doel. T.o.v. non-responsive templates is het maken van een GOED responsive template VAKwerk en dus eenmalig iets duurder, echter staat dit naar mijn ervaring NIET in verhouding met de kosten van het maken en beheren van losse APPS !
Wat is dat, Responsive webdesign?
Werden voorheen websites vooral bekeken op de desktop thuis of op de laptop, tegenwoordig hebben we het internet op zak. Via tabletcomputers, smartphones of PDA's, overal en altijd is het wereldwijde web beschikbaar. Ideaal voor ondernemers die veel op pad zijn, maar ook voor consumenten die onderweg bijvoorbeeld willen weten waar een bepaalde winkel zit of wat een omgeving te bieden heeft. Begin 2012 telde Nederland ruim 8 miljoen mobiele internet gebruikers. De verwachting is dat dat de komende jaren nog verder zal stijgen.

Veel organisaties staan er niet bij stil, maar de mobiele wereld heeft consequenties voor een website. Een smartphone of tablet heeft immers een heel andere vorm dan het scherm van een laptop of desktop.

Stel je je eens voor, één website die zich moeiteloos en vloeiend aanpast aan ieder formaat en elke schermresolutie, zodat je website altijd optimaal bekeken en beleefd kan worden......dat heet nou responsive webdesign!

Responsive template uitleg

Voorbeelden van reponsive templates:

TIP: open deze demo’s op een normale PC of notebook (met redelijk hoge resolutie/breedbeeld) en maak daarna het browser scherm eens geleidelijk smaller tot uiteindelijk ca. 250-300pxs: herken dat niet alleen blokken van plaats veranderen, maar dat ook afbeeldingen automatisch gesized worden, dat menu’s automatisch gewijzigd worden, etc., etc. zodat dezelfde website op ALLE devices probleemloos gebruikt kan worden.

Test een bestaande website op responsiveness: http://www.responsinator.com/?url=www.hcc.nl

Ik herken een tendens dat APPS alleen nog gemaakt worden voor en door de grotere bedrijven (en die stoppen er zelfs geen geld meer in, zo lijkt ‘t) en dan vaak ook nog niet eens voor alle platformen (bijv. Windows Mobile wordt vaak ‘vergeten’) en dat Responsive templates de toekomst heeft; welliswaar is het maken van een GOED responsive template vakwerk, maar ligt in de praktijk steeds vaker de oplossing erin dat NIET ’n webdesign bedrijf dit maakt, maar dat gespecialiseerde bedrijven de basis leveren en dat die basis her-en-der nog wordt aangepast op de gewenste huisstijl/vormgeving (iets wat ik enkele jaren geleden ook gedaan heb met de Joomla websites: we maken daar gebruik van door mij aangepaste templates van Yootheme.com). De kans bestaat dat als nu een bedrijf wordt gevraagd een responsive template te maken, dit i.v.m. kennisgebrek hiervan dus wordt afgewezen…..

Kortom: overweeg SERIEUS om voor www.hcc.nl en andere HCC websites z.s.m. over te gaan op een responsive template!
Share

Login


Uw gebruikersnaam of wachtwoord verloren?

HCC op Twitter

Oneliners

Every generation imagines itself to be more intelligent than the one that went before it, and wiser than the one that comes after it. (George Orwell)