Het digitale leven van …met Brenno de Winter

Afdrukken

Brenno de WinterBrenno de Winter uit zijn kritiek op beveiligings-niveau websites in nieuw ledenblad HCC

Het beveiligingsniveau van websites van de overheid en het bedrijfsleven is bedroevend slecht, vindt Brenno de Winter. De onderzoeksjournalist uit deze kritiek in het nieuwe ledenblad ‘Het digitale leven van …’ van HCC, de vereniging van computergebruikers. “Nederland is totaal niet beveiligd. Erger is dat de overheid en het bedrijfsleven dat best weten, maar met de armen over elkaar blijven zitten. Er is totaal geen risicobewustzijn. Ze denken dat informatie niet uitlekt en misbruikt wordt en hen dus niets zal overkomen. Een naïeve en misplaatste gedachte, aldus De Winter.

“De grootste digibeet kan ik in een middagje leren hoe hij met standaardsoftware een hack kan uitvoeren. Dat is de kern van het probleem. Wereldwijd zijn er miljoenen mensen die over hackervaardigheden beschikken en dus kwaad kunnen doen. Daar kun je je ogen niet voor sluiten.” Volgens De Winter is dat wel wat er gebeurt. “De overheid is onbereikbaar voor kritische, inhoudelijke vragen van burgers. Als journalist moet ik stampvoeten als ik iets voor elkaar wil krijgen, want dan is informatie ineens wel ‘vertrouwelijk’. Nee, met vrienden die zo met beveiliging omgaan heb je geen vijanden meer nodig.”

Wet overtreden

De Winter pleit in het ledenblad van HCC voor een belangrijke rol voor hackers in het verbeteren van de digitale beveiliging. “ De hackergemeenschap is, net als de journalistiek, onafhankelijk en moet dat ook vooral blijven. Zij kan los van het ‘systeem’ zorgen voor een kritische noot. Door problemen vroegtijdig te signaleren, mensen wakker te schudden en hen de weg te wijzen.”
Volgens de journalist is het onvermijdelijk dat hackers daarbij een grijs gebied betreden. “Hackers moeten de ruimte krijgen om problemen in de openbaarheid te brengen. Je kunt misstanden niet aantonen zonder de wet te overtreden.”

Het digitale leven van

De eerste editie van het Het digitale leven van … ligt vanaf aankomende vrijdag 22 juni bij de leden van HCC op de mat. Naast het interview met Brenno de Winter zijn er columns van onder andere Herbert Blankesteijn en Boris van der Ham, Tweede Kamerlid voor D66. Ook wordt er aandacht besteed aan Pinterest, digitaal nieuws en gediscussieerd over het risico bij internetbankieren.

Share

Login


Uw gebruikersnaam of wachtwoord verloren?

HCC op Twitter

Oneliners

Diplomacy is the art of letting someone else have your way