OV-chipkaart definitief gekraakt

Afdrukken

ov-chipkaartJournalisten van PC-Active weten ons te melden dat iedereen zijn OV-chipkaart nu kan kraken en gratis kan reizen, zónder dat de controleur merkt dat de kaart is gekraakt!

Dankzij gemakkelijk te gebruiken Windows-software is het een fluitje van een cent zelf een OV-chipkaart aan te passen, zoals te lezen is in het februarinummer van computertijdschrift PC-Active. Daarmee is een bom gelegd onder het miljarden verslindende OV-chipkaartproject van de openbaarvervoerbedrijven: zwartrijden wordt namelijk niet ontdekt.

De OV-chipkaart ligt al geruime tijd onder vuur en al jaren geleden werd de beveiligingscode van het systeem gekraakt. De verantwoordelijke achter de chipkaart (Trans Link Systems, een samenwerkingsverband van de openbaarvervoerbedrijven) houdt bij hoog en laag vol dat een gekraakte kaart binnen een etmaal door hun systemen wordt gedetecteerd en wordt afgesloten. Daardoor is het volgens Trans Link Systems niet mogelijk te blijven reizen op een gekraakte kaart.

PC-Active laat in het februarinummer, dat vanaf vrijdag 28 januari verkrijgbaar is, echter zien dat die bewering van Trans Link Systems pertinente onzin is. Met een aantal anonieme ov-chipkaarten, eenvoudig op internet te vinden software voor Windows (tot voor kort was het kraken alleen mogelijk onder Linux en niet gemakkelijk) en een simpele kaartlezer toont de redactie aan dat er gratis kan worden gereisd. Meer dan een week hebben diverse redacteuren én journalisten van landelijke nieuwsmedia onbeperkt kunnen reizen door heel Nederland zónder dat de toegangspoortjes op het station, de incheckapparaten in de bus of de controleapparatuur van de treinconducteur alarm sloegen.

Daarmee is het failliet van het systeem aangetoond. De middelen om de kaart te kraken zijn nu echt binnen handbereik van de gewone gebruiker gekomen: de Windows-software is gemakkelijk in het gebruik en een speciale kaartlezer (waarmee ook data op de OV-chipkaart kan worden geschreven - essentieel voor een succesvolle kraak) kost op internet maar € 30.

Trans Links Systems houdt al jaren vol dat een gekraakte kaart direct door hun systemen wordt gedetecteerd en dat het niet mogelijk is te blijven reizen op een gekraakte kaart. De redactie van PC-Active en auteur en onderzoeksjournalist Brenno de Winter hebben duidelijk het tegendeel bewezen. De vraag op dit moment is niet óf er massaal misbruik van de kaart gemaakt gaat worden, maar juist wanneer het beveiligingsprobleem van de chipkaart nu eens serieus wordt genomen.

Naar aanleiding van het onderzoek van PC-Active gaat de SP-fractie in de Tweede Kamer een spoeddebat aanvragen.

Het volledige artikel is te lezen in het februarinummer van PC-Active, dat vanaf vrijdag 28 januari in de winkel ligt.

Share

Login


Uw gebruikersnaam of wachtwoord verloren?

HCC op Twitter

Oneliners

Het verstand zegt: "Eerst zien, dan geloven". Het gevoel zegt: "Ik geloof en zal zien".