Help mijn provider blokkeert bepaalde sites?

Afdrukken

TORHelaas is het binnenkort zover, dat bepaalde websites op URL (naam) en IP-adres geblokkeerd zullen worden door enkele Internet Service Providers (ISP’s). Toch zullen gebruikers die sites willen bezoeken....; hoe staat hieronder beschreven.

Er zijn vele wegen naar het spreekwoordelijke Rome, maar de volgende 2 zijn relatief eenvoudige mogelijkheden:

 1. Een betaalde VPN dienst
 2. TOR (netwerk)

VPN dienst

M.b.v. een VPN dienst (Virtual Private Network) maak je een gecodeerde verbinding met een VPN-server over het internet, meestal buiten Nederland en vervolgens ga je via die server het internet op, dus zonder beperkingen die ons momenteel (nog) opgelegd worden in Nederland.

TOR netwerk

Wat is TOR

Het TOR-netwerk, kort voor The Onion Router network, is een open netwerk voor anonieme communicatie gebaseerd op een techniek genaamd Onion Routing. Onion routing is een technologie ontwikkeld in 1995 door het US Naval Research Laboratory. Het Tor-netwerk is bedoeld om te voorkomen dat anderen door analyse van het berichtenverkeer kunnen achterhalen wat de herkomst en bestemming van berichten is.

Hoe werkt het

Het netwerk is gebaseerd op zogenaamde onion servers; computers die als tussenstations dienen tussen de afzender en de bestemming. De naam “Onion Routing” is niet zomaar een willekeurige naam. “Onion”, wat “ui” betekent, staat voor de manier waarop de data op het Tor netwerk wordt voorgesteld. Het principe is dat berichten volgens een willekeurig pad via verschillende onion-servers naar hun bestemming reizen, waarbij iedere server een geëncrypteerde "laag" van de routinginformatie ontcijfert, vergelijkbaar met de schillen van een ui die verwijderd worden. Deze data wordt dan doorgestuurd naar de volgende server totdat de volledig ontcijferde data bij de ontvanger aankomt. Doordat bij iedere tussenstap alleen de routinginformatie voor de voorafgaande en de volgende server in ongeëncrypteerde vorm aanwezig is, is het onderweg nergens mogelijk om de oorsprong en de bestemming van het bericht te bepalen. Voor de computer op de eindbestemming lijkt het alsof het bericht van de laatste onion-server komt. Bij de laatste server is alleen maar te bepalen wat de data bevat en niet waar hij vandaan komt. Doordat het TOR-programma willekeurige servers kiest waarlangs het de data verstuurt, is het heel moeilijk om een bepaalde computer af te luisteren.

TOR

TOR

TOR

Hoe veilig is het ?

Zoals bij vele encryptiemethoden kent ook TOR enkele zwakke punten. Op de website staat een waarschuwing dat alleen TOR gebruiken niet genoeg beveiliging geeft voor sommige doeleinden en dat de gebruiker zelf ook op enkele dingen moet letten zoals het negeren van browser plug-ins en cookies.

Men kan echter ook een TOR-exit-node opzetten en zodoende een gedeelte van het Tor-verkeer afluisteren. Dit is in augustus 2007 spectaculair aangetoond door de Zweedse beveiligingsconsultant Dan Egerstad, die via een vijftal TOR-exit-nodes honderden gebruikersnamen en wachtwoorden van diplomatieke diensten van ambassades ontdekte. Na het publiceren van 100 van deze logins werd Dan Egerstad op 16 november 2007 gearresteerd door de Zweedse politiedienst.

Het is beter nog een extra encryptiemethode te gebruiken voor de data om extra veilig te zijn.

Is het gebruik van TOR illegaal?

Deze vraag hebben voor gelegd aan Arnoud Engelfriet en hier op antwoorde hij als volgt:

"Het gebruik van TOR is op zich niet illegaal. Het is immers slechts een manier om anoniem informatie te verspreiden of op te halen, en het is niet verboden anoniem te zijn.

Natuurlijk ben je wél strafbaar als je dingen ophaalt of verspreidt die tegen de wet zijn.

Als je andere mensen via jouw verbinding TOR laat gebruiken, kun je betrokken raken in een strafrechtelijk onderzoek tegen hen. Zo zijn er gevallen bekend van mensen die op basis van hun IP-adres gearresteerd zijn omdat iemand via TOR vanaf dat IP-adres illegale zaken opvroegen."

Hoe maak ik gebruik van TOR

Ook hier heb je 2 mogelijkheden (mits gebruik gemaakt wordt van de Firefox browser):

1. TOR browser in (Windows) Firefox browser
 1. Als eerste moet je de TOR software HIER downloaden
 2. Kies voor TOR Browser Bundle en kies voor Nederlands als taal
 3. Download het juiste .EXE bestand en installeer deze vervolgens op je (Windows) systeem door het programma op te starten en de installatie bestanden uit te pakken (tip: doe dit in een aparte directory)
 4. TOR 
 5. In deze directory vindt je bestand Start Tor Browser.
 6. TOR
 7. Vanaf nu werk je vanuit je forefox browser via het TOR netwerk en dus volledig anoniem.

Demonstratie van TOR

Ga naar: http://www.ip2location.com/demo

IP2Location

Tevens kun je zien vanuit welk land je aan het surfen bent (in dit voorbeeld is dat Schotland en om precies te zijn het plaatsje Wick)

2. TOR via eigen (Firefox) browser

Als je wilt surfen via je eigen browser, dan kan dat ook! In dit voorbeeld gaan we weer uit van de Firefox browser.

 1. Als eerste moet je de Vidalia TOR software HIER downloaden
 2. Download het juiste bestand en installeer deze vervolgens op je (Windows) systeem door het programma op te starten, kies de juiste taal
 3. tor3 
 4. Klik op volgende
 5. tor4 
 6. Kies Full en klik op volgende en klik daarna op installeren
 7. Vervolgens wordt Firefox gestart en krijg je deze melding:
 8. tor5 
 9. Klik op Nu installeren en klik daarna op Nu herstarten (daarmee herstart je Firefox). Klik daarna binnen Firefox in Setup nog opvolgende en voltooien.

Hier na wordt TOR client automatische gestrart (de TOR client wordt bij elke start van Firefox automatisch gestart). Binnen Firefox valt op dat er een icoon BIJ gekomen is (naast de URL balk):

tor6

Aan het kruis herken je dat TOR niet geactiveerd is; om TOR te activeren klik je er met je rechter muistoets op. Klik je met je linker muistoets op de TOR status, dan wisselt de status en zie je vervolgens een groene ui verschijnen!; hieraan herken je dat je nu via TOR surft.

tor7

Demonstratie van TOR

Ga naar: http://www.ip2location.com/demo

ipadres2

Tevens kun je zien vanuit welk land je aan het surfen bent (in dit voorbeeld is datAmerika en om precies te zijn via de plaats San Fransisco)

TOR uitschakelen

Om TOR weer uit te schakelen, doe je hetzelfde als bij het inschakelen: om TOR in te schakelen klik je met je rechter muistoets op de ui en klik met je linker muistoets op TOR status wisselen; vervolgens zie je de ui met rood kruis verschijnen: hieraan herken je dat je nu niet meer via TOR surft.

Bronnen:

https://www.torproject.org/

http://nl.wikipedia.org/wiki/Tor_%28netwerk%29

Share

Login


Uw gebruikersnaam of wachtwoord verloren?

HCC op Twitter

Oneliners

Energie is, vrij naar Einstein, het product van missie, karakter en competenties.