Onderzoekers pleiten voor nieuwe WiFi standaard

Afdrukken

wifi-logoUit onderzoek van de Universiteit Twente blijkt dat draadloos internet via wifi steeds trager wordt. Dit komt doordat steeds meer mensen tegelijk draadloos internetten.

Bij draadloos internet via wifi wordt gebruikgemaakt van een beperkt aantal frequenties. Als er sprake is van meerdere netwerken, kan er storing optreden, waardoor internetsnelheden sterk teruglopen. Volgens de onderzoekers worden nooit de beloofde snelheden gehaald zoals die op de verpakkingen van wifi-routers zijn te lezen. Bij veel drukte haalt een router soms maar 20 procent van de beloofde doorvoersnelheid. Wifi, dat is bedacht in de jaren tachtig, is niet ontworpen voor huidige gebruiksintensiteit.

Een probleem waar WiFi mee kampt is het verwerken van data van verschillende apparaten die op dezelfde frequentie werken. Onderzoeker Roel Schiphorst geeft aan dat het niet direct een probleem is als meerdere mensen op één netwerk zitten: "Het is meer de techniek die niet optimaal is." Schiphorst stelt dan ook dat WiFi ten onder gaat aan zijn eigen succes.

De onderzoekers pleiten daarom om na te denken over een nieuwe standaard. Ze hopen dat fabrikanten van WiFi-apparatuur aan zo'n standaard gaan werken met meer ruimte voor veel verschillende netwerken en apparaten. Het onderzoek werd verricht door onderzoeksinstituut CTIT van de Universiteit Twente, in opdracht van het Agentschap Telecom.

Share

Login


Uw gebruikersnaam of wachtwoord verloren?

HCC op Twitter

Oneliners

De mens heeft evenveel spijt van de domheden die hij heeft begaan als van de domheden die hij niet heeft begaan.