so.cl: Microsoft's experimenteel social media onderzoeksproject

Afdrukken

so.clMicrosoft heeft stilletjes zijn sociale netwerk So.cl, uitgesproken als social, voor iedereen toegankelijk gemaakt. De site combineert een zoekmachine met het het delen op een sociaal netwerk. Gebruikers kunnen hun profiel koppelen aan een Facebook-account of Windows Live-ID.

Microsoft presenteert de nieuwe site als "een experiment in open zoeken". Zoekresultaten kunnen met vrienden worden besproken en gedeeld. Door het gebruik van trefwoorden kunnen gebruikers updates ontvangen over geselecteerde onderwerpen, zoals muziek, kunst en dieren. Wie zich aan wil melden voor de sociale zoekmachine kan ervoor kiezen om zijn Facebook- ofwel Windows Live-account te koppelen. Gebruikers zullen hierna toestemming moeten geven dat zoekopdrachten zichtbaar worden voor vrienden op het So.cl-netwerk.

Microsoft benadrukt dat So.cl geen vervanging is van Facebook en zoekmachines, de dienst zal dan ook vooral worden gebruikt als testlab, voornamelijk gericht op studenten. "So.cl is een experimenteel onderzoeksproject gericht op de toekomst van sociale ervaringen en leerervaringen, vooral onder jongere mensen."

Experimenteel

Eind vorig jaar introduceerde Microsoft een nieuw sociaal platform met de naam So.cl (uitspreken als social), een combinatie van een zoekmachine en een sociaal netwerk. Het is niet zo dat Microsoft met het platform de strijd aan wil gaan met bestaande netwerken als Facebook en Google+ maar So.cl dient puur als experiment van Microsoft’s FUSE Labs gericht op studenten om de mogelijkheden te ontdekken van social search.

Studenten kunnen research doen en de resultaten direct delen met vrienden, een belangrijk punt van So.cl is dan ook dat alle uitgevoerde zoekopdrachten openbaar zijn en automatisch toegevoegd worden aan een profiel tussen andere geplaatste berichten. Belangrijk om te noteren is dat deze zoekopdrachten niet worden geplaatst op Facebook.

Sinds vorig jaar werkt Microsoft hiervoor samen met enkele universiteiten maar vanaf vandaag is So.cl ook opengesteld voor het grote publiek en kan iedereen een account aanmaken. Het aanmaken  gaat met behulp van een Facebook account of een Windows Live account en hiervoor dien je minimaal 18 jaar te zijn. Andere opties om een account aan te maken zijn niet aanwezig. Na het aanmelden kun je mensen of onderwerpen gaan volgen, zoekopdrachten uitvoeren, berichten plaatsen en deelnemen aan video parties.

Geïnteresseerd om uit te proberen?, dit kan op so.cl.

Share

Login


Uw gebruikersnaam of wachtwoord verloren?

HCC op Twitter

Oneliners

Kwaliteit is iets dat de gebruiker van iets voelt; het is een combinatie van betrouwbaarheid (weinig uitval) en voorspelbaarheid (weinig spreiding).