Telecomwet met netneutraliteit en cookieregels door tweede kamer

Afdrukken

NetneutralityDe Tweede Kamer heeft op 22 juni de nieuwe Telecomwet aangenomen. Door de nieuwe wet wordt netneutraliteit verplicht en mogen bedrijven deep packet inspection niet gebruiken om het gedrag van mensen te volgen.

Als de nieuwe Telecommunicatiewet in werking treedt, wordt het  internetproviders verboden om diensten of websites te blokkeren, af te  knijpen of anderszins te belemmeren. Ook moeten adverteerders  'ondubbelzinnige' toestemming vragen voor het plaatsen van cookies en  mag deep packet inspection niet worden gebruikt om het gedrag van internetgebruikers in kaart te brengen. Een voorstel van de PvdA om Nederlanders recht op snel breedbandinternet te geven, haalde het niet.

De dag er voor werd de stemming over de nieuwe Telecommunicatiewet plotsklaps afgebroken toen de PvdA bij een amendement een fout had gemaakt en daarmee verkeerd gestemd had. De partij stemde per ongeluk voor een subamendement van de SGP dat een ander amendement, waarin netneutraliteit wordt gegarandeerd, inperkt. In de consternatie die daarop volgde, besloot D66 de stemming over de wet uit te laten stellen door een plotseling fractie-overleg in te stellen.

22 juni werd de stemming vervolgd. Hoewel het per ongeluk aangenomen amendement niet kan worden geannuleerd, kan het via een omweg worden gerepareerd, zei PvdA-Kamerlid Martijn van Dam voorafgaand aan de stemming. De partij diende de dag er na, bij een overleg over een ander wetsvoorstel, een amendement in dat de fout weer ongedaan maakte. "Als er volgende week goed wordt gestemd, zal de wijziging er onmiddellijk weer uitgehaald worden", aldus Van Dam.

Naast de PvdA stemden onder andere VVD, CDA en SGP voor het gewraakte argument, waardoor een meerderheid ontstond. Het amendement dat netneutraliteit moet garanderen en onder andere door de PvdA zelf is ingediend, werd overigens eveneens aangenomen.

Share

Login


Uw gebruikersnaam of wachtwoord verloren?

HCC op Twitter

Oneliners

If you can't stand the heat, don't go into the kitchen