Verlorenofgevonden.nl: Brengt eigenaar en eigendom weer samen

Afdrukken

Verlorenofgevonden-logoOp Verlorenofgevonden.nl kunnen bezoekers gevonden of verloren voorwerpen melden en eigen verloren voorwerpen terugzoeken in de database. Patrick van der Aa, accountmanager van verlorenofgevonden.nl, vertelt.

Wat is Verlorenofgevonden.nl?

Verlorenofgevonden.nl is het eerste officiële grootschalige overheidsinitiatief in Nederland voor een centrale website waarop verloren en gevonden voorwerpen openbaar worden gepubliceerd. Inmiddels publiceren ruim 100 gemeenten hun gevonden voorwerpen op deze website. Burgers kunnen verloren voorwerpen zoeken in verschillende gemeenten, zelfs als zij niet weten waar ze het voorwerp kwijt zijn geraakt. Ook kunnen ze een melding maken van gevonden voorwerpen of van voorwerpen die ze verloren zijn.”

VerlorenofgevondenWaarom dit initiatief?

“De aanleiding voor het lanceren van de website is de overdracht van de wettelijke taak ‘zorgplicht onbeheerde zaken’ van de Politie naar de gemeenten. Gemeenten waren niet uitgerust met een applicatie om deze klantgerichte taak op zich te nemen. Om die reden hebben we deze applicatie gemaakt. Om ook de dienstverlening naar de burger te verbeteren is de centrale website bedacht, hierop publiceren alle aangesloten gemeenten de geregistreerde verloren en gevonden voorwerpen waardoor er een unieke database van voorwerpen ontstaat.”

Hoe werkt Verlorenofgevonden.nl?

“Via de website kun je een verloren voorwerp terugzoeken in de landelijke database en verloren of gevonden voorwerpen melden. Wanneer je een gevonden voorwerp meldt, kun je daarbij aangeven dat je het voorwerp in bewaring houdt tot de rechtmatige eigenaar zich meldt of dat je het afgeeft bij de gemeente. Via de website kunnen gebruikers zoeken op categorie, door heel Nederland. Dit is een groot voordeel omdat je niet altijd precies weet waar je het voorwerp kwijtgeraakt bent. ”

Wat zijn de facts?

“Het gemiddelde aantal unieke bezoekers van de website is 46.000 per maand met zo’n 280.000 paginaweergaven. Er staan momenteel ongeveer 13.500 fietsen, 887 portemonnees, 539 telefoons, 339 brillen, 993 sieraden en 580 tassen op de website en dit aantal moet omlaag, oftewel: deze voorwerpen moeten terug naar de rechtmatige eigenaar! De website is onlangs verbeterd en is nog even eenvoudig en overzichtelijk, maar heeft nu een verbeterde database. Er zijn momenteel bijna 200 gemeenten waarmee we in gesprek zijn. Nu we de deadline van de definitieve overdracht vanuit de Politie naderen, 1 juli 2012, neemt dit aantal per dag toe. Gemeenten betalen een bedrag per jaar voor het gebruik van de applicatie.”

Wie is er betrokken bij Verlorenofgevonden.nl?

“Deze website en de achterliggende applicatie zijn tot stand gekomen in samenwerking met alle gemeenten binnen de provincie Utrecht, de Politie Regio Utrecht en de gemeente Vlaardingen. Minister Opstelten heeft dit jaar een brief gestuurd naar alle gemeenten waarin de overdracht van de wettelijke taak van Politie naar Gemeenten nogmaals aangekondigd wordt en waarin ook het verlorenofgevonden.nl initiatief genoemd wordt om de overdracht kracht bij te zetten.”

Share

Login


Uw gebruikersnaam of wachtwoord verloren?

HCC op Twitter

Oneliners

DOS - Defective Operating System