Windows viert 20e verjaardag ?

Afdrukken

windows_3.0_fileman.jpg

Windows 3.0 werd op 22 mei 1990 door Microsoft geïntroduceerd. Er kan over gediscussieerd worden of Windows 3.0 daadwerkelijk de eerste versie van Windows is, immers waren er ook versies 1.0 en 2.0, echter versie 3.0 was de eerste versie van Microsoft Windows toentertijd die min-of-meer algemeen geaccepteerd werd.

Er werd vergeleken met Windows 2.1 uit 1988 een grote stap gezet echter vanwege het ontbreken van multimedia en netwerkfuncties volgde al snel Windows 3.1 in 1992. Er werden in totaal 10 miljoen exemplaren verkocht van Windows 3.0.

Windows 3.0 was het logische vervolg op Windows 2.1/386 uit 1988 (zie Windows 2.0). Met Windows 3.0 was de 640kB-geheugengrens die gold voor DOS geen beperking meer, en kon ook het extra geheugen (extended memory) gebruikt worden.

Vanaf Windows 3.1 kreeg Microsoft Windows grote bekendheid. Dit is vooral te danken aan de tekstverwerker Word, en door de opkomst van multimedia en Internet. Als grafische schil werd Programmabeheer gebruikt en om bestanden te beheren was men aangewezen op het programma Bestandsbeheer.

Naast het spel mijnenveger, wat bij Windows 3.1 reversi uit Windows 3.0 verving, bevatte deze versie ook het kaartspel patience (solitaire). Dit was jarenlang het meest gespeelde computerspel. Windows 3.x had nog geen taakbalk, maar geluiden, bewegende beelden (multimedia) en gebruik van Internet waren al mogelijk vanaf versie 3.1. Bestandsnamen moesten echter nog steeds voldoen aan de DOS-namen, en konden maar 8 tekens lang zijn (plus 3 voor de extensie).

De 80386 was de meestgebruikte processor ten tijde van Windows 3.x. (bron: deels Wikipedia-nl)

De website guidebookgallery.org heeft een reeks screenshots van Windows 3.0 online staan, een aantal van deze screenshots hieronder.

Share

Login


Uw gebruikersnaam of wachtwoord verloren?

HCC op Twitter

Oneliners

Bad planing on your part does not necessarily constitute an automatic emergency on my part.