De Pers: 'FTD opvolger is SPOTNET, de nieuwe vijand van Brein'

Afdrukken

Spotnet programmeurDownloadparadijs FTD is door de rechter deze week een zware klap toegebracht. Maar de opvolger staat al weer klaar: Spotnet. 'Brein kan dit programma niet stopzetten.

'De meer dan 400.000 leden van usenetplatform FTD zijn in de rouw. Via deze community konden ze jarenlang met speels gemak films, muziek, games en software vinden op usenet – ook wel newsnet genoemd (zie kader). Maar eergisteren maakte de rechter een einde aan dit downloadparadijs. Binnen een maand moet FTD alle verwijzingen ('spots') naar auteursrechtelijk beschermd materiaal verwijderen, waarmee het platform zijn bestaansrecht verliest.

Het is het zoveelste succes van Stichting Brein, dat opkomt voor de belangen van auteursrechthebbenden. Want zonder FTD is het een stuk lastiger om de bestanden te vinden die een usenetgebruiker zoekt.

Dat komt doordat veel mensen die materiaal op usenet zetten dat een andere naam geven. Wie dan via een algemene zoekmachine voor usenet zoals Binsearch.org zoekt naar de film New Kids Turbo, vindt misschien helemaal niks. Maar wie op FTD kijkt, ziet daar bijvoorbeeld de bestandsnaam 'turbokinderen' en heeft wel succes. En gegarandeerde kwaliteit.

Nu dit systeem inbreuk op auteursrechten zo gemakkelijk maakt en een centrale database vormt, heeft de rechter het verboden. Hetzelfde lot waren torrentplatforms Mininova en The Pirate Bay beschoren om min of meer dezelfde redenen. Zonder overigens een einde te maken aan het gebruik van torrents.

Ook voor FTD'ers hoeft de rouwperiode niet lang niet te duren. Een slimme programmeur heeft namelijk software ontwikkeld die de rol van het platform overneemt. Dat programma heet Spotnet en is volgens de maker, die zichzelf op internet Drazix noemt, al zo'n 100.000 keer gedownload. Na de verloren rechtszaak is de kans groot dat het daar niet bij blijft: 400.000 gebruikers gaan immers op zoek naar een alternatief.

Volgens Drazix is Spotnet veilig voor het juridisch geweld van Brein. Hij wil niet met zijn naam in de krant. Per e-mail beantwoordt de programmeur onze vragen.

Lees hier verder.

Share

Login


Uw gebruikersnaam of wachtwoord verloren?

HCC op Twitter

Oneliners

I don't have a solution but I admire the problem