Ubuntu Linux 12.04 introductie en de speciale rol van BIT

Afdrukken

Ubuntu 12.04Tweemaal  per jaar verschijnt er een nieuwe versie van Ubuntu Linux. Net  als bij de Catalyst-drivers van AMD, vormen het jaar en de maand van uitgave het versienummer. Canonical biedt voor elke versie anderhalf  jaar ondersteuning in de vorm van patches en updates. Eens in de twee jaar komt er echter een LTS-editie, speciaal voor het  bedrijfsleven. De afkorting staat voor Long Term Support en betekent  dat er vijf jaar ondersteuning bij wordt geboden.

Naast speciale desktop- en servervarianten bestaan er ook andere uitvoeringen van Ubuntu. Zo zijn er bijvoorbeeld Kubuntu, dat de KDE SC gebruikt in plaats van Gnome als desktop omgeving en Edubuntu, speciaal voor het onderwijs. Versie  12.04 maakt gebruik van de eerder dit jaar verschenen Linux kernel 3.2 en brengt verder onder meer verbeteringen in de eigen desktopomgeving Unity, een head-up display die snel toegang tot bepaalde onderdelen moet geven en natuurlijk veel nieuwe versies van bestaande software.

Speciale rol voor BIT Ede

Donderdag 26 april werd de nieuwe versie van Ubuntu 12.04 uitgebracht onder de naam ‘Precise Pangolin’. Deze Long Term Support (LTS) versie komt in tegenstelling tot normale releases niet met 18 maanden, maar met vijf jaar support en updates. De afgelopen jaren heeft BIT (de HCC!Hobbynet servers staan ook in het rekencentrum van BIT !) gezien dat releases van LTS versies (veel) meer upgrades tot gevolg hebben dan reguliere versies. Daarom heeft BIT weer een Tijdelijk Ubuntu Release Platform (TURP) gebouwd.

Bij de vorige release heeft BIT gemerkt hoe belangrijk het is om extra aandacht aan een Ubuntu mirror te besteden. Gedurende de laatste releases bezweken de mirrors in Engeland en Roemenië onder de grote bezoekersaantallen. Na overleg met Canonical (de ‘uitgever’ van Ubuntu) heeft BIT zich bereid gevonden om ook voor deze landen tijdelijk de officiële mirror te draaien.

Diverse bedrijven en organisaties, te weten A10 NetworksSIDN, CFL en Fujitsu, hebben ervoor gezorgd dat BIT voor de komende release weer een ‘dikker’ TURP heeft kunnen opbouwen. We hopen hiermee het BIT-Ubuntu-release-bandbreedte record van de vorige release, 3,12 Gbit/s, te zullen verbreken.

TURP bestaat nu uit een vijftiental servers, in bruikleen van Fujitsu en CFL, opgezet met Apache als webserver. Bij de vorige release gebruikte BIT een enkele Apache webserver en meerdere Apache Trafficserver proxyservers ten behoeve van caching. Deze keer hebben ze gekozen voor een setup waarbij elke server Apache draait en caching door de loadbalancers wordt geregeld. Op deze manier kunnen ze met een relatief simpele configuratie nog steeds goed gebruik maken van caching mogelijkheden.

Via NFS wordt er vanaf een Ubuntu’filer’ storage aangeboden. Deze storage draait op FiberChannel attached NetApp-shelfs, aangeboden door SIDN, die middels een tweetal fiberchannel HBA’s aangesloten zijn op een Ubuntu server. Op deze manier kunnen ‘oude’ NetApp-shelfs gebruikt worden, zonder dat er relatief dure NetApp-heads met licenties voor nodig zijn.


Het verkeer wordt door de A10 Networks loadbalancers verdeeld over twaalf webnodes. De loadbalancers zijn met 10 Gbit/s uplinks op recent aangeschafte aggregatieswitches via het BIT-netwerk aan het internet verbonden. Deze loadbalancers hebben een aantal interessante opties, zoals het kunnen cachen van bepaalde content. De release van Precise Pangolin is voor ons een ideale gelegenheid om de performance en caching-features van de A10 machines én onze nieuwe aggregatieswitches te testen.

De release zal niet alleen via HTTP/Rsync te downloaden zijn maar ook via Torrents/DHT zullen de ISO’s vanaf een torrentseeder worden aangeboden. BIT draait naast de Nederlandse Ubuntu mirror ook de officiële IPv6 Ubuntu tracker. Het gebruik van IPv6 proberen ze met deze seeder te stimuleren. Vanzelfsprekend is ook de Nederlandse mirror over IPv6 te bereiken.

Zij die echt niet kunnen wachten vinden hier alvast de laatste beta versies. Een volledige lijst van downloadbare torrent bestanden kun je terugvinden op de Tracker Website.

Zie verder hier.

Share

Login


Uw gebruikersnaam of wachtwoord verloren?

HCC op Twitter

Oneliners

Simple isn't always best, but best is always simple