EZdok 7 maal goedkoper dan TrackIR5

Afdrukken

Trackir5TrackIR5 is prachtig. Een klein cameraatje op de bovenrand van je beeldscherm geklikt volgt de bewegingen van je hoofd door middel van een extra sensortje op je headset vastgemaakt. Of hoe dat dan precies werkt. Beweeg je je hoofd een beetje naar rechts dan verdraait je beeld op het scherm ook naar rechts. Veel meer naar rechts. Je kunt instellen hoeveel naar rechts. Naar links, naar boven, naar beneden, dichterbij, verderaf. Hij volgt het allemaal. Schitterend. Je kunt ook een nulpunthoek instellen, zodat je beeld niet met elke kleine beweging meedoet. Ik houd mijn hart vast als je een keer moet niezen. Voor de combat simulators, de pief-paf-poef-sims is het eigenlijk onmisbaar. Goed rondkijken is punt een voor elke gevechtsvlieger.

Nu is mij inmiddels duidelijk geworden dat ik niet zo'n ace ben. Ik ben altijd nèt te laat met schieten, of mijn kist beweegt veel te veel, of de spanning loopt te veel op. Dus ik heb mijn twijfels of een headtracker wel iets voor mij is. Kosten ongeveer 170 euro voor het hele setje. Mijn vrouw zei: 'Zet het maar op je verlanglijstje".

Door alle verschillende beelden van zijn PMDG 737 heengaan en dat was nog wel iets anders dan al die toetsencombinaties van de pop-up-menu's elke keer in je kop te stampen. Bovendien je voelt je af en toe net een Chopin pianist met al die moeilijke grepen. EZdok! Kosten 26 euro. Het is een cameraprogramma. Je kunt zoveel cameraviews maken als je wilt. Binnen het redelijke natuurlijk. In de cockpit, maar ook buiten. En je kunt er complete films mee schieten. Elke view je volledig zelf instellen: Pilot 1 recht vooruit, blik naar links, blik naar rechts, het instrumentenpaneel vergroot, het throttlegedeelte, overheadpanel, enz. Die verschillende views zet je dan elk onder een aparte toets.

Op je toetsenbord is dat lastig, omdat veel toetsen al bezet zijn. Ik heb zelf zes toetsen op mijn throttlekwadrant, plus nog vier op mijn stuurknuppel rondom de hat-switch. Daar red ik het aardig mee. Een speciaal gamer toetsenbord, met tien extra toetsen links werkt nog mooier. De fotocollage hieronder heeft 9 views in die prachtige J41 van PMDG. Elk knopje heeft weer een ander klikje en de copilot zegt dan met een geruststellend stemgeluid: 'V1 , rotate, gear up, flaps up'. Maar ik dwaal af. Herken je ze alle negen? Daarnaast heeft EZdok nog een grapje. Het programma kan het vliegtuig laten bewegen. In de lucht een soepele beweging, op de grond lekker bonkerig. De mate van bewegen stel je zelf per vliegtuig in. Een behoorlijk gepuzzel met dit programma, maar het resultaat mag er zijn.

Je vindt het programma onder: http://www.ezdok-software.com

en onder: http://www.flight1.com/products.asp?product=ezdockcam

Share

Login


Uw gebruikersnaam of wachtwoord verloren?

HCC op Twitter

Oneliners

Linux is alleen gratis als je tijd geen waarde heeft. (Jamie Zawinski)