Linux 3Linus Torvalds heeft de eerste release candidate van Linux-kernel 3.0 vrijgegeven. De Linux-goeroe sprak al eerder zijn twijfel uit over de vraag of de ontwikkel-kernel 2.6.39 uiteindelijk versienummer 2.8 of 3.0 moest krijgen.

De allereerste Linux-kernel in de 2.6-serie kwam zeven jaar geleden uit. Sindsdien werd het laatste versienummer steeds opgehoogd, maar Torvalds liet vorige week weten dat hij overwoog om de volgende release versie 2.8 of 3.0 mee te geven. Inmiddels is de kogel door de kerk en zal het versienummer worden opgehoogd naar de 3.0-serie. Volgens de Linux-goeroe gaven 'stemmen in zijn hoofd' aan dat de versienummers in de 2.6.x-serie te hoog waren opgelopen. Inmiddels is op Kernel.org een 3.0-rc1-directory aangemaakt.

De sprong naar de 3.0-serie heeft ook een symbolische betekenis: de Linux-kernel zal later dit jaar twintig jaar oud zijn en gaat daarmee zijn derde decennium in. Toekomstige kernelversies zullen versienummers 3.1 en 3.2 meekrijgen. Torvalds geeft echter aan dat de kernel ondanks de sprong naar versienummer 3.0 geen grote wijzigingen bevat.

De vernieuwde 3.0-kernel bevat wel ondersteuning voor nieuwe hardware van Intel, zoals het Sandy Bridge-platform en Ivy Bridge-hardware. Ook is er flink gesleuteld aan het nog steeds experimentele btrfs-bestandssysteem en er zijn nieuwe drivers aan de kernel toegevoegd. Vermoedelijk zal de release candidate over zeven tot negen weken afgelost worden door de final 3.0-kernel.

Share

Login


Uw gebruikersnaam of wachtwoord verloren?

HCC op Twitter

Oneliners

Ervaring is niets meer dan de som van al je fouten.