Ubuntu 11.04Canonical heeft donderdag 28 april 2011 Ubuntu 11.04 Natty Narwhal uitgebracht. De nieuwe release van de Linux-distributie beschikt over een geheel nieuwe grafische interface, Unity geheten. Deze is door Canonical zelf ontwikkeld als alternatief voor Gnome 3.

De Unity-gui in Ubuntu 11.04 moet de gebruiker een interface bieden met meer verticale beeldschermruimte dan de tot toe gangbare Gnome 2.x windowmanager. De launcher, de centrale plek om applicaties te lanceren, is aan de linkerkant van de desktop te vinden. Met behulp van de Dash, transparante overlays, kan toegang worden verkregen tot bestanden. Verder biedt Canonical in  Ubuntu 11.04 universal menus, zoals ook in OS X worden toegepast.

Standaard maakt Unity gebruik van Compiz, maar dan moet er wel geschikte 3d-hardware beschikbaar zijn. Als dat niet het geval is, valt Unity terug op een 2d-versie, die er minder fraai uitziet. Gebruikers die liever de Gnome 2.x-omgeving willen gebruiken, kunnen bij het inloggen kiezen voor de 'classic' desktop.

Met de komst van Unity passeert Canonical het deze maand uitgebrachte Gnome 3. Volgens de Linux-ontwikkelaars bij Canonical heeft Gnome 3 een te lang ontwikkeltraject gekend en zouden te veel gebruikers ontevreden zijn over de geboden gebruikerservaring. Ubuntu-gebruikers kunnen overigens Gnome 3 wel installeren, maar dan moet er wel gebruik worden gemaakt van een externe repository.

Ubuntu 11.04 is ook voorzien van vernieuwde software, waaronder Firefox 4 en LibreOffice. Daarnaast is Banshee voortaan de standaardmuziekspeler in plaats van Rhythmbox. Wie Ubuntu 11.04 wil proefdraaien, kan kiezen voor de Live-cd of een virtuele sessie van maximaal 15 minuten via een cloudversie.

Share

Login


Uw gebruikersnaam of wachtwoord verloren?

HCC op Twitter

Oneliners

Net commerce poses an unprecedented threat to established ways of doing business... 'The Internet undermines barriers to entry, and many regulatory structures are threatened by that.'