HCC!opensource ig nieuws

digispark
Hans Verbeek zal tijdens de komende HCC Opensource bijeenkomst (zaterdag 21 november) laten zien hoe hij een klein programma op een Android telefoon gemaakt heeft, dat barcodes kan lezen, en het resultaat via Bluetooth aan een Digispark (een kleine Arduino variant) doorgeeft. De Digispark doet zich aan een notebook voor alsof hij een USB toetsenbord is. Bij elkaar is het dus net alsof er rechtstreeks een USB barcode scanner is aangesloten op het notebook.

De Android App wordt gemaakt met de geheel grafische App Inventor, een web-based leer/ontwikkelomgeving waarmee je zonder Android Studio, en zelfs zonder enige Java kennis, toch een eenvoudige Android App bij elkaar kunt klikken.
app inventor
Share
Maandag 16 november heeft Hans Verbeek tijdens de Amersfoort-bijeenkomst van de regio Utrecht laten zien hoe eenvoudig het is om Kodi (de nieuwe naam voor XBMC) op een Raspberry Pi 2 te installeren, om daarmee van de Raspberry Pi een volwaardig media centrum te maken.

LCD-display-20x4-hjvOmdat de Raspberry Pi allerei mogelijkheden voor uitbreidingen heeft (dankzij de 40 pennen op de uitbreidings connector) is er in de lezing veel aandacht besteed aan het koppelen van een klein 4-regelig LCD display aan de Raspberry Pi. De Raspberry Pi ondersteunt het I2C protocol, en het LCD display waar mee gewerkt werd wordt dan ook met behulp van dit standaard protocol aangestuurd.

Daarnaast heeft Hans laten zien hoe je een Infrarood ontvanger via 1 van de General Purpose Input Output (GPIO) pennen aan de Raspberry Pi kunt koppelen, zodat je met een losse afstandsbediening Kodi kunt bedienen.

De presentatie is beschikbaar als een PDF bestand.

De lezing is opgenomen op video, en beschikbaar als een webinar.
Share

De presentatie 'hoe word ik debian/ubuntu pakketbeheerder' is nu online beschikbaar.

U kunt deze presentatie hier downloaden: 

icon debian pakketbouwen (759.5 kB 2012-06-03 11:33:31) (pdf formaat)

icon debian pakketbouwen (1.06 MB 2012-06-03 11:34:15) (odp formaat)

 Als u nog vragen heeft over deze lezing kunt u deze altijd stellen op www.hccforums.nl

Of u komt langs op een van onze bijeenkomsten van HCC!Opensource IG, welke wij houden elke 3e zaterdag van de maand met uitzondering van Juli en Augustus

 .

Share

Op de Algemene Jaarvergadering van onze ig op 23-11-2013 is het idee geopperd om een gezamenlijk project te starten met een "micro PC" boardje. Er zijn er ondertussen al meer te koop, denk aan de Raspberry Pi, Arduino (maar dan wel een met ethernet), Gnublin of Cubieboard. Sommige leden hebben al eens iets laten zien op de bijeenkomst. Deze boardjes hebben allemaal een prijskaartje van onder de 100 euro.

Er komt nog wel het een en ander bij kijken voordat je er ook iets mee kan. Gewoonlijk moet je zelf voor een voedingadapter zorgen. Je hebt al gauw een (USB) toetsenbord nodig en een beeldscherm met HDMI of een TV met AV ingang. Zonder dat zal je een PC met terminal emulator moeten hebben die over een USB-SERIAL met het boardje praat. Sommige boardjes werken een losse SD kaart; anderen hebben onboard flash. Dat maakt nogal verschil hoe je de firmware in het boardje krijgt.

Wil je zelf aan de kernel werken, dan zal je een ontwikkelomgeving moeten hebben voor jouw type processor. Vaak is de processor een ARM. Je hebt dus bijna altijd een cross-compiler nodig. Nu is dat onder Linux allemaal wel beschikbaar maar je moet het wel even installeren en configureren. Door samen te werken kunnen we elkaar helpen met het optuigen van zo'n ontwikkelomgeving.

Het zou ook kunnen dat je belangstelling meer uitgaat naar een bepaalde toepassing en de meegeleverde kernel/firmware prima voldoet. Dan heb je misschien de hele ontwikkelomgeving niet nodig. Populaire toepassingen zijn music-center, domotica en webservertje maar misschien zoek je alleen toepassing als netwerk opslag voor meerdere PC's in huis.

Om een beetje in te schatten hoeveel belangstelling er is voor zo'n project vragen we je te reageren als je wel zou willen mee doen. Geef dan even kort aan welke richting je op wil en of je een boardje hebt of bereid bent er ééntje te kopen. Naar welk board gaat je voorkeur uit? We hoeven niet allemaal hetzelfde boardje te hebben; zeker als ze eenmaal Linux draaien is de basis gelegd.

Tussen de bijeenkomsten door kunnen we de opensource mailing list gebruiken voor vragen.

Hier een beslist niet volledig lijstje URL's:

http://en.wikipedia.org/wiki/Raspberry_Pi

http://en.wikipedia.org/wiki/Cubieboard

http://arduino.cc/

http://gnublin.embedded-projects.net/

Share

Linux_logoOrganiseert u of uw vereniging een activiteit rondom Linux? Op deze website kunt u uw activiteit laten vermelden. Dit kunt u doen door in te loggen (mits u status 'auteur' heeft) en in het gebruikersmenu te kiezen: 'Voeg een evenement toe'.

Share

Login


Uw gebruikersnaam of wachtwoord verloren?

HCC op Twitter

Oneliners

Niets is zo gewoon, dan bijzonder te willen zijn. (Shakespear)