HCC!opensource ig nieuws

Op de Algemene Jaarvergadering van onze ig op 23-11-2013 is het idee geopperd om een gezamenlijk project te starten met een "micro PC" boardje. Er zijn er ondertussen al meer te koop, denk aan de Raspberry Pi, Arduino (maar dan wel een met ethernet), Gnublin of Cubieboard. Sommige leden hebben al eens iets laten zien op de bijeenkomst. Deze boardjes hebben allemaal een prijskaartje van onder de 100 euro.

Er komt nog wel het een en ander bij kijken voordat je er ook iets mee kan. Gewoonlijk moet je zelf voor een voedingadapter zorgen. Je hebt al gauw een (USB) toetsenbord nodig en een beeldscherm met HDMI of een TV net AV ingang. Zonder dat zal je een PC met terminal emulator moeten hebben die over een USB-SERIAL met het boardje praat. Sommige boardjes werken een losse SD kaart; anderen hebben onboard flash. Dat maakt nogal verschil hoe je de firmware in het boardje krijgt.

Wil je zelf aan de kernel werken, dan zal je een ontwikkelomgeving moeten hebben voor jou type processor. vaak is de processor een ARM. Je hebt dus bijna altijd een cross-compiler nodig. Nu is dat onder Linux allemaal wel beschikbaar maar je moet het wel even installeren en configureren. Door samen te werken kunne we elkaar helpen met het optuigen van zo'n ontwikkel omgeving.

Het zou ook kunnen dat je belangstelling meer uitgaat naar een bepaalde toepassing en de meegeleverde kernel/firmware prima voldoet. Dan heb je misschien de hele ontwikkelomgeving niet nodig. Populaire toepassingen zijn music-center, domotica en webservertje maar misschien zoek je alleen toepassing als netwerk opslag voor meerdere PC's in huis.

Om een beetje in te schatten hoeveel belangstelling er is voor zo'n project vragen we je te reageren als je wel zou willen mee doen. Geef dan even kort aan welke richting je op wil en of je een boardje hebt of bereid bent er ééntje te kopen. Naar welk board gaat je voorkeur uit? We hoeven niet allemaal hetzelfde boardje te hebben; zeker als ze eenmaal Linux draaien is de basis gelegd.

Tussen de bijeenkomsten door kunnen we de opensource mailing list gebruiken voor vragen.

Hier een beslist niet volledig lijstje URL's:

http://en.wikipedia.org/wiki/Raspberry_Pi

http://en.wikipedia.org/wiki/Cubieboard

http://arduino.cc/

http://gnublin.embedded-projects.net/

Share
IMGP5059


Vandaag hebben we het verdrietige bericht gekregen dat Henry Verbeek is overleden. Zomaar. Het ene moment was er niets aan de hand en het andere moment was hij er ineens niet meer.
Henry was een goede vriend van HCC en hielp ons altijd, gewoon omdat hij het leuk vond. Zo heeft hij ons vaak kunnen helpen als er een probleem was waar wij niet helemaal uitkwamen. En naast de technische hulp bracht hij ook een hoop gezelligheid, we mochten bijvoorbeeld altijd mee-lunchen.

Henry je was voor ons niet iemand die gewoon z'n werk deed, maar je was echt een vriend, een vrijwilliger van HCC!hobbynet ook al wou je zo niet genoemd worden: we konden altijd bij je terecht.
Henry we gaan je missen!

Het HCC!hobbynet team
Share

Linux AndroidDe Linux Foundation heeft een nieuwe versie van de Linux-kernel uitgebracht. Versie 3.3 heeft als grootste wijziging dat aanpassingen die Google heeft gedaan aan de kernel voor Android nu in de officiële Linux-kernel zijn opgenomen.

De samenvoeging van de Android-code met de Linux-kernel moet het voor Linux-distro's gemakkelijker maken om Android-apps te draaien, terwijl ontwikkelaars van custom roms ook gemakkelijker firmware moeten kunnen uitbrengen, meldt Kernelnewsbies. Sinds december 2009 werden aanpassingen die Android-ontwikkelaars deden aan de Linux-kernel niet meer in de officiële kernel opgenomen door onenigheid. Inmiddels is het conflict bijgelegd.

In Linux 3.3 zijn nog meer aanpassingen gedaan aan onder meer geheugenbeheer en virtualisatie. Linus Torvalds heeft zondag de release van de nieuwe kernelversie aangekondigd. De releases van de Linux-kernel volgen nu telkens enkele maanden na elkaar. Versie 3.0 kwam in de afgelopen zomer uit, terwijl aan het begin van de winter Linux-kernel 3.2 uitkwam.

Share

Linux_logoOrganiseert u of uw vereniging een activiteit rondom Linux? Op deze website kunt u uw activiteit laten vermelden. Dit kunt u doen door in te loggen (mits u status 'auteur' heeft) en in het gebruikersmenu te kiezen: 'Voeg een evenement toe'.

Share

De presentatie 'hoe word ik debian/ubuntu pakketbeheerder' is nu online beschikbaar.

U kunt deze presentatie hier downloaden: 

icon debian pakketbouwen (759.5 kB 2012-06-03 11:33:31) (pdf formaat)

icon debian pakketbouwen (1.06 MB 2012-06-03 11:34:15) (odp formaat)

 Als u nog vragen heeft over deze lezing kunt u deze altijd stellen op www.hccforums.nl

Of u komt langs op een van onze bijeenkomsten van HCC!Opensource IG, welke wij houden elke 3e zaterdag van de maand met uitzondering van Juli en Augustus

 .

Share

De Ledenraad van HCC vormt een belangrijke schakel tussen de 100.000 leden van de vereniging, de directie/bestuur en de Raad van Toezicht. Wij zijn op zoek naar nieuwe leden met inzet, inzicht en een brede maatschappelijke belangstelling voor deze Ledenraad.

Als lid van de Ledenraad herkent u de grote lijnen van een vraagstuk of een project, maar heeft u ook oog voor detail. Vanuit een helikopterview ontwikkelt u, samen met de andere leden, een visie op HCC. U bent een echte netwerker, kunt goed luisteren en wilt graag meedenken en meepraten over de toekomst van HCC.

Uitgangspunt bij de samenstelling van de Ledenraad is dat deze een goede afspiegeling moet zijn van de maatschappij. Daarom worden met name geïnteresseerden met kennis en/of ervaring op het gebied van verenigingsrecht, financiën, automatisering, home entertainment of PR verzocht te reageren. Het vrijwilligerswerk bij de Ledenraad levert veel voldoening en bestuurlijke ervaring

op. Daarnaast maakt u als Ledenraadslid deel uit van een interessant en uitgebreid netwerk van gedreven leden.

Reageren

Wilt u deel uitmaken van het beslissingsorgaan van de grootste computervereniging van Europa? Stuur dan uw cv met motivatie en opgave van welke Regio en/of Interessegroep u lid bent naar Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. .

Share

Login


Uw gebruikersnaam of wachtwoord verloren?
Registreer

HCC op Twitter

Oneliners

Ga je mee verdwalen? Ik weet de weg...